Welkom bij Into Italia! Heb je hulp nodig met het maken van de juiste keuze? Bel, mail of app ons en wij helpen je!
Levertijd 3-4 werkdagen
Gratis verzending in Nederland vanaf €50,00
Klanten beoordelen ons met een 9,7

Wijn der koningen

Wijn der koningen

De wijn der Koningen. De wijn die door de adel gedronken werd, door zijn sublieme kwaliteit enerzijds, en zijn rijpingspotentieel anderzijds. Zo wordt al vanaf de negentiende eeuw gesproken over de befaamde Barolo, ‘de’ wijn van Piëmonte.

De wijn der Koningen. De wijn die door de adel gedronken werd, door zijn sublieme kwaliteit enerzijds, en zijn rijpingspotentieel anderzijds. Zo wordt al vanaf de negentiende eeuw gesproken over de befaamde Barolo, ‘de’ wijn van Piëmonte.


Het mooiste stukje aarde

Into Italia heeft iets met Piëmonte. Ons hart ligt er. Waarom? Tja, hoe leg je dat uit. Het heeft gewoon iets. Het is een prachtige, pure, ‘echte’ regio, met een waanzinnige keuken en de meest bijzondere, hoogstaande wijnen. Hemel voor de wijnliefhebber. Dan zou je zeggen: bij Into Italia kun je terecht voor Barolo. En dat is geen gekke gedachte, integendeel zelfs. En toch is het niet zo. Maar waarom dan?


Terug in de tijd

Laten we beginnen bij die Koning der wijnen, de Barolo. Die verdiende zijn naam in de negentiende eeuw, door toedoen van het Huis van Savoie, het koningshuis dat Italië als eenheid samenbracht en het eerste zittende koningshuis was. Zij waren dol op Barolo, zodoende werd dit altijd in adellijke kringen geschonken. Niet vreemd dus, dat het zo zijn naam kreeg. Barolo wordt altijd al van de Nebbiolodruif gemaakt en hoewel deze in de achttiende eeuw andere wijn opleverde dan hedendaags, wist de tanninerijke Nebbiolo toen al alle ogen op zich te richten. Die Nebbiolodruif heeft een heel eigen karakter, voornamelijk te danken aan de eigenaardige pitten en schillen van de druif, wat hem altijd al ‘koninklijk’ gemaakt heeft. Mede omdat deze ervoor zorgen dat de wijn een bijzonder lang rijpingspotentieel heeft. In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd de Nebbiolo ‘opnieuw uitgevonden’ door Angelo Gaja, die met een ‘open mind’ en moderne technieken aan de slag ging in Barbaresco, met een complete ‘Piëmonte-revolutie’ als gevolg. Hij trok de kar in Piëmonte en maakte het één van de hoogst in aanzien geplaatste wijnregio’s van de wereld.


Italië in beweging

Het recept voor goede wijn heeft zich inmiddels door heel Italië verspreid. Veel producenten hebben hun lering getrokken uit de grootse wijnen die sinds de opkomst van Piëmonte zijn ontstaan. Wij willen daar natuurlijk het mooiste van naar Nederland halen. En tegelijkertijd willen we wijn betaalbaar houden, dat is ‘onze missie’. Wat hebben wij dus gedaan? Wij zijn op zoek gegaan naar de wijnen die met dezelfde filosofie gemaakt zijn, met vergelijkbare methodes, dezelfde passie en toewijding, en met een enorm potentieel. Wijnen met een verhaal, wijnen die erom smeken gedronken te worden.


De juweeltjes

Om je een beetje op gang te helpen in de wondere wereld van ‘Koningswijnen’, geven we een klein beetje inzicht in een handvol Koningswijnen die wij hebben weten te bemachtigen. Wijnen die in de fles gegaan zijn om waanzinnig te zijn, te verrassen, te fascineren, lang te leven en je na 10, 20 en zelfs 30 jaar nog steeds weten te verbazen. Onze Koningswijnen; eerlijk gemaakt, eerlijk geprijsd en een waar genot in zijn puurste zin.


Barbaresco DOCG, Ronchi

Uit de ‘Rabaja’ wijngaarden in Barbaresco, op een steenworp afstand van de wijngaarden waarin de ‘Parels’ van Gaja groeien, staan de Nebbioloranken van Ronchi aangeplant. Zijn absolute topwijn, ook modern gevinifieerd, maakt in één slok duidelijk waarom Barbaresco één van de drie eerste wijnen in Italië was die de hoogste DOCG-classificatie als eerste kreeg. Typisch voor de allerbeste Nebbiolo is deze Barbaresco stevig, smaakvol, maar ook complex, en met het onmiskenbare ‘roosje’ in de neus. Ronchi is een kleine, relatief onbekende, maar kwalitatief bijzonder hoogstaande producent van Barbaresco, en wij slaan nog elke dag een kruisje dat wij zijn wijn in Nederland aan mogen bieden!
> Bekijk onze Barbaresco van Ronchi


Sagrantino di Montefalco DOCG, Bocale

Italië kent naast de Nebbiolo nog een handvol extreem bijzondere druivenrassen met een ongekend potentieel. Sagrantino is één van de meest bijzondere, en misschien ook wel één van de meest onbekende. Deze bijzondere druif wordt in de omgeving van Montefalco, Umbrië, verbouwd en heeft een zeer dikke schil en heeft enorm veel smaak in zich. Waar men van een Barolo zegt deze pas vanaf 10 jaar na de oogst te mogen drinken, wordt voor Sagrantino 15 jaar bewaard. De rijkheid aan tannines geven de Sagrantino een uitzonderlijk lange levensduur en een erg interessante ontwikkeling op de fles. Bocale maakt als één van de weinigen een Sagrantino die niet alleen decennialang ontwikkelt, maar ook al vrij snel –alles is relatief, na ongeveer vijf jaar dus- zijn drinkbaarheid toont. De Sagrantino van Bocale is daarnaast ook erg schaars, de oplage van deze wijn is jaarlijks –afhankelijk van de oogst- niet meer dan ongeveer 8.000 flessen.
> Meer over de Sagrantino de Montefalco van Bocale


Amarone della Valpolicella ‘Vigneto la Permuta’, Benedetti la Villa

Nog een toonbeeld van extreem rijpingspotentieel is Amarone della Valpolicella uit Veneto, net ten oosten van het Gardameer. Geen wijn ter wereld kent zo’n bijzondere totstandkoming als deze Amarone. Kenmerkend voor deze wijn is dat er een zeer late oogst plaatsvindt, waarna de druiven gecontroleerd te drogen gelegd worden. Hierdoor concentreert het druivensap en neemt het suikergehalte toe. De wijn wordt dikker, smaakvoller, ‘rijper’ en krijgt een ‘zoete gloed’. Omdat deze ‘Vigneto la Permuta’ een Single Vineyard Riserva is, worden de druiven met de hand geplukt uit één wijngaard. Na het drogingsproces, wat een hoog alcoholgehalte oplevert, wordt de wijn vier jaar lang op houten vaten gelagerd, waarna nog een jaar op de fles. Je moet er even op wachten, maar dan heb je ook een waanzinnige wijn die je tot wel een halve eeuw (!) in je kelder weg kunt leggen...
> Meer over de Amarone della Valpolicella


En als je liever wit drinkt?

Het nadeel van witte wijn is, zoete wijn uitgezonderd natuurlijk, dat de levensduur van een goede witte wijn vaak veel korter is dan die van een rode wijn. Er is een aantal uitzonderingen, maar ook die kunnen zich vaak qua houdbaarheid niet meten met de wat meer houdbare rode wijnen. Je moet je er dan maar bij neerleggen: een witte wijn 20 of 30 jaar wegleggen, levert bijna altijd een teleurstelling op als je hem ontkurkt. Maar goed, dat mag de pret niet drukken. Want er zijn wel degelijk witte wijnen die je makkelijk 10 tot 15 jaar kunt bewaren, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Maar het gros van de witte wijnen heeft na vijf jaar zijn beste tijd gehad. Toch iets langer opleggen? Dan hebben wij wel wat witte suggesties voor een Koningswijn. Of zullen we die dan ‘Koninginnewijn’ noemen?


‘Grésy’ Chardonnay, Marchesi di Grésy

Marchesi di Grésy is één van de allerbeste Barbarescoproducenten van Piëmonte. Maar naast hun Barbaresco, die de hoogste scores in z’n soort krijgt, heeft Marchesi di Grésy zich ook toegelegd op de productie van de allerbeste witte wijn van Piëmonte. Naar voorbeeld van klassieke Bourgognewijnen hebben zij hun ‘Grésy’ Chardonnay gemaakt; een Single Vineyard Chardonnay die zich tot de allerbesten mag rekenen. Mede door 18 maanden rijping op ongebruikte, Franse barriques, houdt deze wijn zijn topniveau tot minstens 10 jaar vast. We spreken uit ervaring!
> Meer over de 'Grésy' Chardonnay


Cervaro della Sala, Castello della Sala, Antinori

Als we het over ‘Koninginnewijn’ hebben... Dan mag de Cervaro della Sala niet ontbreken. Antinori heeft de Cervaro ooit zorgvuldigd ontwikkeld om Italië als ‘Witte wijnland’ op de kaart te zetten. En dat is ze behoorlijk aardig gelukt. De mix van gemiddeld 85% Chardonnay met 15% Grechetto, gevolgd door gedoseerde houtrijping, zorgt voor een ontploffing in je glas, die lang aanhoudt. En niet alleen in het glas! Ook in de fles heeft de Cervaro een uitzonderlijk lange adem. Cervaro uit een minstens gemiddeld jaar houdt zijn bijzondere en uitbundige aroma’s, afhankelijk van de jaargang, wel 10 tot 15 jaar op fles vast.
> Meer over de Cervare della Sala


Meer weten?

Wijn is onze passie. Leren en weten doe je door ervaring, en wij delen dat graag met je. Wil je graag advies over welke fles bij jou past? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor een proeverij, in ons proeflokaal of bij jou op locatie? Laat het ons weten door een berichtje op de site, een mailtje of telefoontje. Wij vinden altijd een passende invulling, gevoed door toewijding en passie!


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen

Gratis verzending in Nederland

voor orders vanaf €50,00

Gratis retour

binnen 14 dagen

De mooiste wijnproeverijen

neem contact met ons op voor meer info