Welkom bij Into Italia! Heb je hulp nodig met het maken van de juiste keuze? Bel, mail of app ons en wij helpen je!
Levertijd 3-4 werkdagen
Gratis verzending in Nederland vanaf €50,00
Klanten beoordelen ons met een 9,7

Wat is nu echt?

  • Geplaatst op
  • Door Frank Geerts
  • 0
Wat is nu echt?

‘Echt’ kan duiden op verschillende zaken, maar in de context van wijn betekent dit voor mij een authentieke, eerlijke, pure manier van werken. En dan met druivensap, natuurlijk. Klinkt allemaal leuk, maar wat levert het op?

Goede, eerlijke, onderscheidende wijn, als het goed is. En het is goed… Heb je wel eens één van onze wijnen geproefd? Dan spreekt het voor zich!

Wellicht is het zodoende leuk om eens in te zoomen op een handvol van onze producenten, om gevoel te krijgen bij wat onze wijnen nu zo uniek maakt. Ik stel u voor…


Familie Morra, Roero, Piëmonte

Vader Morra, midden veertig, werkt samen met zijn dochter en zoon, beide begin twintig, in de wijnmakerij. Op kleine schaal, met traditionele methodes, maken zij hier een betrekkelijk breed scala aan wijnen met behulp van hun Nebbiolo-, Barbera- en Roerodruiven. Maar ook alleen daarmee! Want dat zijn de druiven van daar. Deze traditionele werkwijze maakt ook dat ze precies weten hoe ze om moeten gaan met ‘hun’ druiven, en er het beste uit kunnen halen. In het speciaal hebben ze zich toegelegd op de productie van Barbera, waar ze er een handvol van maken. Dit is één van de producenten die zich niks heeft aangetrokken van alle modernisering van de afgelopen jaren!

De Roero DOCG van Morra is typisch voor de Nebbioloproductie in de Roero; stevig van smaak, met een aangename tannine. Probeer ook eens de Barbera d’Alba, die tot een kunst verheven is, en een mix van lichte houttonen en rood fruit ademt. De Roero Arneis is waanzinnig ‘strak’ en zuiver gemaakt en is typisch voor de traditionele Piëmontese witte wijn!


Familie Benedetti,Valpolicella, Veneto

‘Papa’ Benedetti kijkt nog steeds iedere dag toe hoe zijn zoon, die inmiddels jaren het bedrijf leidt, samen met zijn vrouw dag in, dag uit bezig is met maar één ding: wijn maken, en alles wat er bij komt kijken. Meer dan een handvol ‘plukkrachten’ in de herfst, om alle druiven geplukt te krijgen op het juiste moment, komt er niet bij kijken. Ze doen alles zelf. Van land bewerken, tot plukken, persen, bottelen, noem het maar op. Zo tradionioneel en ‘basic’ als het maar kan. Is het daarom dat wij zo’n waanzinnige Amarone kunnen verkopen? Ik denk het wel. Een beetje geluk moet je hebben!

Benieuwd naar hoe echte, hoogstaande en traditionele Amarone smaakt? Probeer onze 48 maanden op hout gelegen Single Vineyard Amarone ‘La Permuta’. Ook de moeite waard: de Valpolicella Ripasso ‘Le Cortelese’, of Passito Bianco ‘Le Magre’. Beide waanzinnig lekker en uniek van smaak, zelfs voor de ‘geoefende’ wijndrinker!


Familie Chionetti, Dogliani, Piëmonte

Chionetti is een waar familiebedrijf, wat al generaties met de Dolcettodruif werkt, de enige echte druif in Dogliani. Hoewel dit plaatsje dicht bij de alom bekende Barolowijngaarden ligt, geldt hier een totaal andere wet. Dolcetto voert de boventoon, niet Nebbiolo. Chionetti is een van de voortrekkers van dit dorp en staat erom bekend dat zij de beste Dogliani (rode wijn van Dolcetto, uit Dogliani) maken. Dit doen ze al meer dan een eeuw, het bedrijf en de bijbehorende tradities worden al generaties lang van vader op zoon overgegeven.  Chionetti wordt op dit moment dan ook nog steeds door drie generaties geleid. Opa Chionetti treedt natuurlijk steeds meer op de achtergrond, en de jongste generatie vormt nu op jonge leeftijd al het gezicht van dit familiebedrijf. De kunde van deze familie is erg waardevol, want jaar op jaar geven de Gambero Rosso en de Bibenda (de meest prestigieuze Italiaanse wijnencyclopedieën, laatstgenoemde heette voorheen altijd ‘Duemillavini’) de hoogste scores aan de wijn van Chionetti. En dat is niet niks, wat in Dogliani is dit een unicum! Als we de kenners dus moeten geloven, maakt Chionetti dus de beste wijn van Dogliani.

 Het ‘vlaggenschip’ van Chionetti heet Briccolero. Beter dan deze Briccolero kan een Dolcetto niet worden. Deze Briccolero hebben wij gekozen om te importeren. Daar zijn we natuurlijk erg trots op, want dat maakt dat wij als enige in Nederland de allerbeste Dolcetto aanbieden!

Wijnen om trots op te zijn dus! We hebben deze huizen met zorg uitgezocht en met (heel veel) plezier bezocht. Heb je nog vragen over onze wijn? Laat ze achter, wij beantwoorden ze graag!


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen

Gratis verzending in Nederland

voor orders vanaf €50,00

Gratis retour

binnen 14 dagen

De mooiste wijnproeverijen

neem contact met ons op voor meer info