Welkom bij Into Italia! Heb je hulp nodig met het maken van de juiste keuze? Bel, mail of app ons en wij helpen je!
Levertijd 3-4 werkdagen
Gratis verzending in Nederland vanaf €50,00
Klanten beoordelen ons met een 9,7

SuperItalians

  • Geplaatst op
  • Door Frank Geerts
  • 0
SuperItalians

Een kleine intro in de fantasie, kunde en creativiteit van onderscheidende wijnmakers.

Het ‘Signature Dish’ van wijnmakend Italië: wijnen die naar eigen invulling van de maker tot stand komen en ‘lak hebben aan de regels’. Een bewezen recept, maar wist je dat het veel groter is dan menig kenner zich beseft?
 

Geen land is wijntechnisch zo divers als Italië. Nergens vind je zo’n diversiteit aan inheemse en geimporteerde druivenrassen, methoden, stijlen en tradities. Er zijn regels, zogenoemde appellaties, waar bijzonder veel waarde aan gehecht wordt. ‘Barolo’, of ‘Amarone’, bijvoorbeeld. Maar omdat de Italianen toch iets minder ‘vastgeroest’ zijn dan de Fransen, is er in de tweede helft van de vorige eeuw een beweging in Italië ontstaan waarbij steeds meer wijnmakers hun eigen invulling gingen geven aan het wijnmaken, ook al was dit in strijd met de appellatie. De grote voorbeelden zijn natuurlijk Angelo Gaja, die moderne vinificatiemethodes toe ging passen in hartje Piëmonte, waar men zo klassiek was dat het bijna conservatief te noemen was, en de Familie Antinori en Tenuta San Guido, die met compleet on-Italiaanse druivenrassen aan de slag gingen in Toscane, met als doel de best mogelijke combinatie van druif, terroir en methode te vinden. Misschien deden laatstgenoemden dit ook wel om zich af te scheiden van de Toscaanse wijnmakerij, die op dat moment wat in een dip zat.


Dit resulteerde in inmiddels ‘epische’ wijnen als Sori San Lorenzo, Sperss, etc (Gaja), Tignanello, Cervaro, Guado al Tasso (Antinori) en Sassicaia (Tenuta San Guido). Bijzonder spannende wijnen, die zelfs in sommige gevallen de regelgeving heeft weten te buigen, en in andere gevallen zelfs hun eigen naam toegedicht hebben gekregen (‘Supertuscans’). Vaak zijn deze een mix van de elementen waarvan de wijnmaker op dat moment dacht de beste wijn mee te kunnen maken.  Wat velen echter niet weten, is dat dit nog maar het begin was. In de laatste decennia zijn vele wijnmakers begonnen met een zoektocht naar spannende wijnen, vaak met een knipoog naar lokale traditie, maar geïnspireerd door de vele wijntechnische mogelijkheden die er op de hedendaagse markt verkrijgbaar zijn. Wij hebben hier een paar bijzondere voorbeelden van uitgelicht, die we niet snel zullen vergeten.
 

Sauvignon delle Venezie ‘Villa Tiziano’, Terre di Valgrande, Veneto

Waar gedijt Sauvignon Blanc beter dan in de Loire? Nergens, zou je zeggen? Of misschien Nieuw-Zeeland, als je het aan het ‘nieuwe werelddrinker’ vraagt? Fout, Terre di Valgrande bewijst dat het binnenland van Venezie de perfecte omstandigheden biedt voor een rijke, complexe, maar evenwichtige Sauvignon Blanc. Met de Villa Tiziano is geen nieuwe Sauvignon Blanc uitgevonden, maar de Sauvignon Blanc opnieuw uitgevonden.
 

Langhe Rosso, Ronchi, Piëmonte

Sommige smaken staan pal tegenover elkaar, waardoor ze, op het eerste ‘oog’, geen gelukkig huwelijk toegedicht krijgen. In dat soort gevallen levert een combinatie van smaken van óf een slecht huwelijk op, óf overtreft het al je verwachtingen. Ronchi besloot het te proberen met combinatie Merlot en Nebbiolo. De Merlot, van zichzelf vlezig, rond en zacht, staat pal tegenover de ruige, ‘harde’, eigenzinnige en soms tannineuze Nebbiolo. En toch vormen deze twee een perfect huwelijk. Door de Langhe Rosso door 80% Merlot te laten domineren, vormt de overige 20% Nebbiolo een ‘complement’; net dat beetje ‘bite’ en eigenzinnigheid die de wijn uniek en extreem spannend maakt!
 

Villa Fidelia Bianco, Sportoletti, Umbrië

In het kader van witte Superitalians spant Cervaro della Sala de kroon. Deze heeft de combinatie Chardonnay en Grechetto op de kaart gezet op een onnavolgbare wijze. Sportoletti heeft in Umbrië het ‘lef’ gehad om verder te werken met dit recept, resulterend in de ‘Villa Fidelia Bianco’, een mix van gelijke delen Grechetto en houtgerijpte Chardonnay. Volmondig, indrukwekkend, maar toch verbazend elegant. Een perfecte samenhang tussen de ‘dikke’ Chardonnay en de elegante Grechetto.Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen

Gratis verzending in Nederland

voor orders vanaf €50,00

Gratis retour

binnen 14 dagen

De mooiste wijnproeverijen

neem contact met ons op voor meer info