Welkom bij Into Italia! Heb je hulp nodig met het maken van de juiste keuze? Bel, mail of app ons en wij helpen je!
Levertijd 3-4 werkdagen
Gratis verzending in Nederland vanaf €50,00
Klanten beoordelen ons met een 9,7

Najaarswijnen

Najaarswijnen

Eigenlijk is dat best vreemd; dat je omgevingstemperatuur bepaalt waar je zin in hebt. Maar toch doen we het allemaal. In de zomer eten we frisse salades, en misschien een klein bordje warm. In de winter beginnen we al met erwtensoep. En de wijn lift een beetje mee met het eten.

De temperatuur bepaald de wijn

De hele zomer met een glas witte wijn gezeten. Af en toe een glas rood, als het maar niet te zwaar was. Nu verandert het weer en zowaar... verandert onze voorkeur voor wijn! Eigenlijk is dat best vreemd; dat je omgevingstemperatuur bepaalt waar je zin in hebt. Maar toch doen we het allemaal. In de zomer eet je wel drie ijsjes op één dag, in de winter moet je er niet aan denken. In de zomer eten we frisse salades, en misschien een klein bordje warm. In de winter beginnen we al met erwtensoep. Warm+warm is te warm. Koud+koud is ook te koud. En de wijn lift een beetje mee met het eten. Want stoofschotel van hert vraagt om een ander glas wijn dan een frisse salade met coquilles. Daar komt bij dat je witte wijn zelf natuurlijk ook koud drinkt... Heerlijk en verfrissend als het warm is, maar als het buiten al tien graden vriest...


Rode wijn of toch witte wijn

Doe dan maar een lekkere stevige rode wijn. En die gedijt juist minder goed als het buiten 35 graden is. Want na vijf minuten zit die zware rode wijn ook tegen het kookpunt aan, en is lekker anders! Maar goed, genoeg reden dus om eens te kijken naar de Italiaanse wijnen die gezien de weersverandering vragen om gedronken te worden. Dat schreeuwt om rode wijn. Maar goed, rode wijn ligt niet iedereen. Hoe los je dat op? Drink de witte wijnen die niet vragen om ijskoud geserveerd te worden. Doorgaans gedijen de houtgerijpte, ietwat vollere witte wijnen veel beter bij een schenktemperatuur van een graad of 10-12, dus niet ijskoud, maar gekoeld. Wat moet je dan in huis hebben?


Vigana dei Garisin, Francesco Boschis

Als je wel van karaktervol houdt, maar niet te vet kies je deze Vigna dei Garasin. Omdat deze Sauvignon Blanc wat hout genoten heeft, krijgt hij een bijzondere, complexe smaak. Maar het blijft een Sauvignon Blanc, dus hij beschikt ook over frisse, zachte smaken. Unieke wijn waarmee je de show steelt bij je vrienden, want Francesco Boschis heeft met deze Vigna dei Garisineen Sauvignon gemaakt, zoals je hem nergens anders proeft.


Cervaro della Sala, Antinori

Als je écht een keer wil uitpakken neem je een Cervaro della Sala van Antinori. Het schoolvoorbeeld van stevige, vette, filmende wijn met een stevig en gehouten karakter. Eigenlijk moet je deze niet kouder dan 12 graden drinken. Wil je heel graag wildschotels eten en drink je écht geen rode wijn? Als er al een wijn is die stand houdt bij stevig wild, dan is het deze! Maar idealiter drink je een stevig glas rode wijn, kruidig, met ‘zware’ smaken als tabak, leer en aarde. ‘Hartje-winter wijnen’. Italië is bij uitstek het wijnland waar je dit soort wijnen vindt, met appellaties als Amarone della Valpolicella, Sagrantino di Montefalco, Amarone della Valpolicella en Barolo. Wat moet je in huis hebben, wil je voorbereid zijn op het seizoen?


Roero DOCG, Morra

‘Een goede Barolo is goud waard’. Daarom betaal je er vaak ook goud voor. Piëmonte heeft met de Nebbiolodruif een bijzonder goed in handen, en de Barolo is het meest bekende voorbeeld van welke klasse je hiermee voort kunt brengen. Oneindig complexe wijnen met veel diepgang, een ‘krakende’ tannine die vraagt om oplegging en een bijzonder bewaarpotentieel. Wat veel mensen echter niet weten, is dat Barolo eigenlijk in een ‘driehoek’ ligt samen met de Barbaresco en de Roero DOCG. Drie wijnen, dezelfde druiven, nagenoeg dezelfde regels, methodes, tradities en standaarden. Maar nogal verschillend qua bekendheid. In Barbaresco en Roero worden tal van wijnen gemaakt die niet van een goede Barolo te onderscheiden zijn, anders dan dat ze voor een fractie van de prijs te koop zijn. Barbaresco geniet nog enigszins de bekendheid, maar Roero is bij velen geheel onbekend. Daarom blikt Roero ook uit in ‘wijn voor je geld’; een goede Roero is al verkrijgbaar voor een derde van de gemiddelde fles Barolo. En je levert bepaald niet in op de kwaliteit. Wil je een wijn met een verhaal? Iets om vrienden of bekenden die bij Barolo en andere 'wijngrootheden’ zweren te verrassen? Dan is dit de perfecte wijn.


Sagrantino di Montefalco, Bocale

Rondom Montefalco in Umbrië worden sommige van de allerbeste wijnen van Italië gemaakt. Zo ook de Sagrantino di Montefalco. Maar in Nederland is dit nog een vrij onbekend fenomeen. De Sagrantinodruif heeft daar de afgelopen decennia een vogelvlucht gemaakt en zicht ontwikkeld tot ‘de’ sleutel om met de internationaal gevestigde topwijnen te concurreren. Het bijzondere aan deze Sagrantino is dat deze van zichzelf extreem rijk is aan tannines en ‘power’. Echt een oplegwijn dus, en echt een wildwijn. Veel Sagrantino is pas na vijf, tien of vijftien jaar ‘klaar om te drinken’, omdat de tannines (die bij sommige jonge Sagrantino letterlijk aan je tanden plakken) zo stevig zijn. Het bijzondere aan de Sagrantino van Bocale is dat deze niet alleen tot een van de allerbesten van de regio behoort (en dus ook tot de absolute top van de wereld), maar verrassend genoeg na enkele jaren al op dronk is. Natuurljk beschikt deze over een stevige tannine, en ja, het is aan te raden hem even te decanteren, maar de Sagrantino 2011 doet nu al monden open vallen. Zoiets heb je nog nooit geproefd!

Meer Italiaanse wijnen

Bovenstaande is natuurlijk nog maar een tipje van de sluier. Wat dacht je van de Briccolero van Chionetti? Of de Amarone della Valpolicella van Benedetti la Villa? De Barbaresco van Ronchi? De Villa Fidelia Rosso van Sportoletti? De Nei Sori van Francesco Boschis? Stuk voor stuk bijzondere wijnen die in het komende seizoen op hun allerbest zijn.


Geniet ervan!!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen

Gratis verzending in Nederland

voor orders vanaf €50,00

Gratis retour

binnen 14 dagen

De mooiste wijnproeverijen

neem contact met ons op voor meer info