Welkom bij Into Italia! Heb je hulp nodig met het maken van de juiste keuze? Bel, mail of app ons en wij helpen je!
Levertijd 3-4 werkdagen
Gratis verzending in Nederland vanaf €50,00
Klanten beoordelen ons met een 9,7

Koop jij dezelfde wijnen als de topsommelier?

  • Geplaatst op
  • Door Margot de Beer en Frank Geerts
  • Geplaatst in wijn
  • 0
Koop jij dezelfde wijnen als de topsommelier?

Wat koopt de gemiddelde sommelier? En hoe verhoudt dat zich tot jouw wijnkeuze? Wij zijn de cijfers er eens op nagegaan en hebben gekeken welke wijnen we nu eigenlijk het meest verkocht hebben.

Wijn is de laatste jaren steeds meer in trek. Mensen gaan steeds meer op zoek naar iets aparts, iets bijzonders, en lopen veel minder vaak dan vroeger de supermarkt in als ze vrienden op bezoek krijgen. Het is immers leuk om iets spannends in te schenken!

/

En onder iets spannends wordt ook in steeds mindere mate de ‘gevestigde orde’ gerekend. Wijnen die al decennia lang gedronken worden, puur op gewoonte. Mensen kiezen dus steeds vaker voor de nieuwe wereld, of een kleine en onbekende traditiewijn uit Italië dan de gevestigde orde uit de Bourgogne of Bordeaux.

/

En toch zien we dat sommeliers daar nog iets meer de grens in opzoeken… Uiteraard kiest de sommelier wijnen voor een bijzondere gelegenheid in zijn restaurant, waardoor zijn prijsbereik groter is dan de particulier, die natuurlijk ook wijn koopt voor een gezellige borrelavond. Maar ook binnen de prijscategorieën zien we verschillen.

/

Kunnen we die verklaren? We hebben een aantal van onze particuliere wijnkopers gevraagd wat bij hen de doorslag geeft op het moment dat zij wijn bestellen. Het antwoord is vaak de prijs-kwaliteitverhouding of überhaupt de prijs, maar veel particulieren kijken ook naar het uiterlijk van de fles. De wijn moet iets uitstralen, een bepaald gevoel opwekken.

/

Tevens geeft een deel van de ‘ondervraagden’ aan voornamelijk op een tip van een bekende af te gaan. De aanbeveling van een ander telt dus ook nogal. Niet vreemd, want voor velen is de ‘wereld van wijn’ natuurlijk ook een wereld vol vraagtekens.

/

/

Onder de restaurateurs en sommeliers neemt de vraag naar bijzondere wijnen ook steeds meer toe. Velen merken dat je de gasten in het restaurant kunt verrassen en boeien door wijnen te schenken die verrassend zijn, van hoge kwaliteit, en die de gast nog niet kent. Wij merken dus steeds meer dat sommeliers vragen om bijzondere en kleinschalig geproduceerde wijnen. Ook is er steeds meer vraag naar wijnen die breken met de traditie; experimenten van kwalitatief hoogwaardig werkende wijnproducenten die op zoek gaan naar iets wat nog niet eerder gemaakt werd in hun regio. Natuurlijk zijn de sommeliers daarin vaak goed op de hoogte; zij weten precies wat de gevestigde orde is en wat niet. En als daar dan wijnen tussen zitten met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding… Dan is de interesse gewekt, want die kan de restaurateur perfect schenken in een wijnarrangement, of per glas.

/

Om een beetje een beeld te scheppen, hebben we voor zowel de particuliere klanten als de sommeliers de vijf meest verkochte wijnen op een rijtje gezet:

 /

Particuliere wijnliefhebbers

 /

1. Soave, Terre di Valgrande

2. Barbera d’Alba ‘Boschi dei Signori’, Bosio

3. Amarone della Valpolicella ‘La Permuta’, Benedetti la Villa

4. Villa Fidelia Bianco, Sportoletti

5. Monferrato Rosso, Marchesi di Grésy

 /

Sommeliers en restaurateurs

 /

1. Barbaresco, Ronchi 

2. Vigna dei Garisin, Francesco Boschis

3. Barbera d’Alba ‘Boschi dei Signori’, Bosio

4. Dogliani ‘Briccolero’, Chionetti

5. Roero Arneis ‘Vigneto San Pietro’, Morra

 /

Bij de particulieren zien we over het algemeen een voorkeur voor wijnen in een iets lagere prijsklasse, die toch bijzonder zijn, en daarnaast een keuze voor iets meer bekende wijnen. De horeca kiest over het algemeen voor de wat meer onbekende wijn, precies datgene waar ze verrassend mee uit de hoek kan komen, zelfs voor de wijnliefhebber.

/

We zien in bovenstaande lijstjes één gemeenschappelijke keuze: de Barbera d’Alba ‘Boschi dei Signori’ van Bosio, uit de Langhe in Piëmonte. En dat komt doordat het een puur traditionele houtgerpijte kwaliteitswijn is die uitblinkt in zijn prijsklasse. Voor een bijzondere Barbera betaal je doorgaans al gauw tussen de tien en vijftien euro, en daar is deze waanzinnige Barbera een positieve uitzondering op. Voor de Horeca een fantastisch culinaire wijn waar je de gast mee kunt verrassen, voor de particulier een betaalbare en toch heel bijzondere keuze om je vrienden iets in te schenken wat ze écht nog niet eerder dronken...!

/

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen

Gratis verzending in Nederland

voor orders vanaf €50,00

Gratis retour

binnen 14 dagen

De mooiste wijnproeverijen

neem contact met ons op voor meer info