Welkom bij Into Italia! Heb je hulp nodig met het maken van de juiste keuze? Bel, mail of app ons en wij helpen je!
Levertijd 3-4 werkdagen
Gratis verzending in Nederland vanaf €50,00
Klanten beoordelen ons met een 9,7

Into Italia gaat vreemd… Wijnbouw op Curaçao!

  • Geplaatst op
  • Door Margot de Beer en Frank Geerts
  • Geplaatst in curacao, wijn
  • 0
Into Italia gaat vreemd… Wijnbouw op Curaçao!

Wij houden van Italië. Maar bij wijze van uitzondering zijn we eens ergens anders op ontdekkingsreis gegaan. En wel op Curacao! We troffen hier een prachtig project aan, de eerste wijnbouw op dit eiland, door een Nederlander geinitieerd.

Wij, en vreemdgaan?

/

Hoewel wij normaliter onze uitstapjes zonder uitzondering naar Italië maken – hoe kan het ook anders – was de staf van Into Italia bij wijze van uitzondering eens te vinden op het altijd zonnige Curaçao. Het kon dan ook niet anders dat we de wijnbouw-primeur ‘Curaçao winery’ gingen bezoeken. Ik bedoel, langer dan een week zonder wijn… Dat kan natuurlijk niet!

/

Een beetje vreemd? Of toch niet?

/

Wie denkt aan wijnbouw, denkt niet automatisch aan de Cariben. Op zich ook niet vreemd. De bijzonder hoge temperatuur in combinatie met een schaarste aan regen maakt het volgens velen onmogelijk om op Curaçao een succesvolle wijnproductie op te zetten. Maar toch... Sicilië, Puglia en Calabrië kennen ook een ‘bijna tropisch’ klimaat. En daar gaat het wijnbouwtechnisch voor de wind.

/

Naast Hato, het vliegveld van Curaçao, ligt landhuis Hato. Dit landhuis heeft een rijke historie en was ooit het hoofdkwartier van de bijbehorende plantage, die teruggaat tot de tijd van de slavernij. Een deel van de oude plantage – die na enkele honderden jaren weinig meer weg had van een plantage -  is vanaf begin 2014 ontgonnen om ruimte te maken de allereerst wijngaard op Curaçao. Alhier werden we op een zonnige (hoe kon het ook anders) middag rondgeleid.

/

/

Deze rondleiding werd gegeven door Hermien Visscher, de zus van Roelof Visscher, initiatiefnemer van de wijnproductie in Curaçao. Roelof is tevens eigenaar/initiatiefnemer van de Nederlandse wijnproductie Twentewijn.

/

De voorwaarden

/

Er is niet zomaar begonnen met het aanplanten van wijnstokken op Curaçao. Uit onderzoek is gebleken dat de gelijkmatige klimatologische omstandigheden gedurende het jaar op Curaçao zorgen voor een stabiel en betrouwbaar productievolume waarbij een constante kwaliteit wordt waargenomen. Dankzij het grote aantal zonuren is het zelf mogelijk meer dan eens te oogsten per jaar. Immers, een zomer en winter zoals wij dat in Europa kennen, bestaat op Curaçao eigenlijk niet. Het is wel zo dat Curaçao gemiddeld 8 effectieve zonuren per dag heeft. Ter vergelijking: Italië heeft in de zomermaanden circa 11 effectieve zonuren per dag. Curacao heeft dus door zijn ligging dicht op de evenaar te maken met bijna geen pieken en dalen, in tegenstelling tot de Noordelijk en Zuidelijk gelegen gebieden waar op deze aarde al op enige schaal wijn geproduceerd wordt.

/

Toch bestaat de kans op droogte en het nadeel van de zoute bodem. Immers, Curaçao is eigenlijk een grote, in de zee gelegen rots. Om de nadelen hiervan te ondervangen zijn er meerdere onderstammen aangeplant, waarop geënt wordt. Voor elke druivenstok wordt proefondervindelijk een onderstam gezocht om de beste combinatie met de ondergrond te verkrijgen. Tot op heden wordt ondervonden dat Amerikaanse onderstammen het beste resultaat geven in de Curaçao Winery.

/

Experimenteren leert – hoe kan het ook anders – de familie Visscher dat niet alle druivenrassen geschikt zijn voor de omstandigheden in Curaçao. Op dit moment wordt flink geëxperimenteerd met de blauwe druivenrassen Syrah, Rondo, Cabernet Sauvignon, Dornfelder en Tempranillo en met witte druivenrassen Chenin Blanc, Colombard Blanc en Sauvingon Blanc.

/

/

Om de irrigatie constant te houden wordt er gebruik gemaakt van de waterbakken die historisch al gebruikt werden. De Winery kan op deze gebruik maken van een constante aanvoerstroom van vers water uit de grotten van Hato, om de droogte op te vangen. Leuk weetje: in de waterbakken zwemmen honderden Tilapiavissen, die het water zuiveren en vrij houden van algen. Ook zijn er rondom de wijngaard spaanplaten gezet om de druiven te beschermen tegen leguanen, die in grote getale in elke uithoek van Curaçao te vinden zijn.

/

Vinificatie

/

De vinificatie zal in eerste instantie plaatsvinden in bestaande gebouwen op het terrein. Hierbij worden afzonderlijk te koelen tanks gebruikt, omdat de temperatuur op het eiland continue zo hoog is, dat deze het vinificatieproces onbeheersbaar maakt, en het lastig is om de zuurgraad onder controle te krijgen. Gezien deze onderzoekresultaten wordt gebruik gemaakt van geïsoleerde en gekoelde ruimtes. Voor de gisting en lagering worden zowel stalen tanks als houten vaten gebruikt. In houten vaten kan de rode wijn, evenals een deel van de witte wijn, nog verder rijpen.

/

'Hollandse' proeverij en de penibele situatie op dit moment

/

Na de rondleiding kwamen we terug op het prachtige landhuis met het bijbehorende wijnterras. Helaas voor ons konden we nog niet de Curaçaose wijn proeven, de eerste pluk was nog nét niet klaar, maar kregen we een aantal wijnen te proeven van het Twentehuis in Nederland. Erg bijzondere wijnen, die zich kenmerken voor de ‘koude’ Nederlandse wijnproductie. Mooie, zuivere en fijne wijnen.

/

Hermien geeft echter aan dat de wijnproductie momenteel wordt bedreigd door het feit dat het huurcontract van het Landgoed Hato wellicht wordt ontbonden. Vanuit de luchtautoriteiten Hato is er bezwaar gezien het aantal vogels wat zich rondom het landgoed zou kunnen betrekken. Dit zou eventueel een gevaar kunnen vormen voor de luchtvaart die direct naast het wijnhuis is gelegen. Mocht het zover komen, moeten ze wellicht uitweiden naar een ander gebied op Curaçao.  Zonde, want hoewel wij natuurlijk 100% fan van Italië zijn, nodigen wij uiteraard iedereen uit om de wijnwereld te verrijken en het prachtige wijnland Italië uit te dagen. Het is jammer dat dit nu gedwarsboomd wordt, want de familie Visscher heeft een prachtig project uitgerold op Curaçao.

/

Ook interesse?

/

Het landhuis wordt overigens naast het geven van proeverijen tevens gebruikt als Bed and Breakfast, locatie voor bedrijfsfeestjes en als wijnterras. Voor meer informatie, of het aanvragen van een rondleiding, zie curacaowinery.com.

/

/

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen

Gratis verzending in Nederland

voor orders vanaf €50,00

Gratis retour

binnen 14 dagen

De mooiste wijnproeverijen

neem contact met ons op voor meer info