Welkom bij Into Italia! Heb je hulp nodig met het maken van de juiste keuze? Bel, mail of app ons en wij helpen je!
Levertijd 3-4 werkdagen
Gratis verzending in Nederland vanaf €50,00
Klanten beoordelen ons met een 9,7

Franciacorta versus Champagne: Into Italia neemt een kijkje achter de linies

Franciacorta versus Champagne: Into Italia neemt een kijkje achter de linies

Zoals je wellicht weet, is Into Italia een fervent liefhebber van Franciacorta, de absolute top van de Italiaanse Mousserende wijn. Regelmatig maken wij de vergelijking tussen Franciacorta en het boegbeeld van de Mousserende wijn: de Champagne. Als het aan ons ligt, is Franciacorta 'de nieuwe Champagne'.

Aankomende week gaan wij een kijkje nemen in de Champagne, om de verschillen nog eens op een rijtje te zetten. En om natuurlijk de proef (letterlijk) op de som te nemen. Dat kun je natuurlijk volgen via ons Instagram account (@into_italia). Speciaal voor jou zetten we de belangrijkste gelijkenissen en verschillen tussen Franciacorta en Champagne nog even op een rijtje.

Champagne is altijd Champagne

Sja, dat lijkt voor zich te spreken: Champagne komt altijd uit de Champagne. Franciacorta wordt nabij het Iseomeer in Noord-Italië gemaakt, en is dus geen Champagne, op dezelfde manier dat Cava of Prosecco dat niet is. Champagne is een beschermde naam in de wijnwereld, en waarschijnlijk zelfs de meest beroemde naam in de wijnwereld.

/

Champagne en Franciacorta worden wel met nagenoeg dezelfde methodes gemaakt. Zodoende is Franciacorta 'de Italiaanse Champagne'. 'Onze' Franciacorta komt van La Montina, een waanzinnig familiebedrijf uit Monticelli Brusati. Één van de allerbesten onder de makers van mousserende wijn.

 

De 'Klassieke methode'

Er is wel een bijzonder grote gelijkenis tussen Franciacorta en Champagne: namelijk de 'Methode Traditionelle' (ook wel Methode Champenoise genoemd). Dit is de unieke methode waarmee Champagne en Franciacorta gemaakt wordt, en waarmee Champagne ooit zijn roem vergaard heeft. Veel commerciële bubbels, zoals het gros van de Prosecco, wordt niet volgens deze Methode Traditionelle gemaakt. En wat houdt dat dan in? Kort samengevat betekent deze methode dat je wijn een tweede keer gaat vergisten, op de fles zelf, door toevoeging van suikers en gisten aan een wijn die eigenlijk al wijn is, en al gebotteld is. Hierdoor komt er opnieuw een gistingsproces op gang in de fles, wat, hoe langer deze duurt, voor bijzondere en complexe smaken in de wijn zorgt. En natuurlijk voor de (natuurlijke) bubbels!

 

Chardonnay, Pinot Noir...

De druivenrassen die in de Champagne en Franciacorta gebruikt worden, zijn grofweg hetzelfde. In beide regio's wordt het grootste deel van de wijn gemaakt van de Chardonnay- en Pinot Noir druiven. In de Franciacorta is het toegestaan dit aan te vullen met Pinot Bianco, in de Champagne met Pinot Meunier, en nog een aantal druivenrassen, maar hier wordt bijna geen gebruik van gemaakt. Je zou dus bijna kunnen zeggen: het recept is hetzelfde.

 

Het marketing-effect

Het grootste verschil tussenbeide, afgezien van het feit dat een kleine 750 kilometer ze scheidt, is het 'marketing-effect' van Champagne. Champagne is (bijna) geen wijn meer, maar een 'brand', een fenomeen. Hierdoor is het in de luxepositie gekomen dat het kan leunen op zijn reputatie. Nu is er natuurlijk een flink aantal (voornamelijk kleine) producenten in de Champagne die er alles aan doet om deze reputatie hoog te houden, maar er is natuurlijk ook een flink aantal (grote) producenten wat maar al te graag een munt slaat uit deze reputatie. Met als gevolg 'kwantiteit boven kwaliteit', en 'betalen voor de naam'. Het grote voordeel van Franciacorta is dat er bijna geen sprake is van 'naam'. Onder de wijnliefhebbers is het inmiddels een fenomeen, maar onder het grote publiek is het vrijwel onbekend. Dus niet betalen voor de naam, maar value for money, en producenten die er alles aan doen om het product alsmaar beter te maken.

Wij zijn benieuwd of we verrast gaan worden in de Champagne... Ben jij benieuwd naar wat we precies gaan doen? Volg ons op instagram!

/

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen

Gratis verzending in Nederland

voor orders vanaf €50,00

Gratis retour

binnen 14 dagen

De mooiste wijnproeverijen

neem contact met ons op voor meer info