Welkom bij Into Italia! Heb je hulp nodig met het maken van de juiste keuze? Bel, mail of app ons en wij helpen je!
Levertijd 3-4 werkdagen
Gratis verzending in Nederland vanaf €50,00
Klanten beoordelen ons met een 9,7

Een rondje Verdicchio – Zwerftocht langs de prachtige wijnvelden van de Marche

  • Geplaatst op
  • Door Frank Geerts
  • 0
Een rondje Verdicchio – Zwerftocht langs de prachtige wijnvelden van de Marche

Als wijnliefhebbers het over de Marche hebben, dan gaat het al snel over Verdicchio. Dit druifje, wat de overhand heeft in de (witte) wijnbouw van de Marche, wordt veel verbouwd, en meestal onder haar eigen naam. Maar wat velen niet weten, is dat er binnen Verdicchio ook nog verschillende stromen zijn. De bekendste is natuurlijk de ‘Verdicchio dei Castelli di Jesi’, ofwel de Verdicchio uit de velden rondom Jesi, een klein wijnstadje zo’n 25 kilometer landinwaarts vanaf de kust van Ancona. Maar de ‘andere stroming’ heet ‘Verdicchio di Matelica’, dezelfde druif, maar uit de omgeving van Matelica, een kleine 50 kilometer verder landinwaarts. Deze Verdicchio is de afgelopen jaren flink opgekomen, en begint uit de schaduw van zijn grote broer te komen…

Natuurlijk wordt er ook behoorlijk wat rode wijn gemaakt in de Marche. Vooral bekend zijn de Rosso Conero en Rosso Piceno, waarbij de Montepulciano en Sangiovesedruiven de belangrijkste rol spelen. Over het algemeen zijn dit betrekkelijk ‘vriendelijke wijnen’, zonder overdaad aan tannines, wat ze laagdrempelig maakt. Ook wordt er regelmatig Lacrima verbouwd, die met een flinke dosis zwart fruit bijzonder aromatisch is. De witte Verdicchio echter, is zonder meer het ‘vlaggenschip’ van de regio.

De vraag die wij onszelf stelden was natuurlijk: wat is nu het grote verschil tussen de Verdicchio di Matelica en de Verdicchio dei Castelli di Jesi? Natuurlijk is daarin de allerbelangrijkste factor de wijnboer zelf. Die bepaalt uiteindelijk hoe hij het vinificatieproces aanstuurt en op welke smaken en eigenschappen hij het accent legt. Maar wat wij wel proefondervindelijk hebben ondervonden, is dat de ligging van Jesi dicht op de kust voor een wezenlijk ander microklimaat zorgt dat de veel dieper landinwaarts gelegen wijngaarden van Matelica. Het klimaat van Jesi is sterkt beïnvloed door de luchtstromen vanuit de Oceaan en geeft daarvoor over het algemeen iets ‘rondere’ wijnen. De Verdicchio uit Matelica daarentegen, heeft een net wat koeler klimaat en levert zodoende wijnen op met net wat meer mineraliteit.

Maar, de scheidslijn is natuurlijk dun!

 

Waar zijn we geweest en wat hebben we ondervonden?

Natuurlijk hebben wij in beide regio’s een flinke steekproef genomen.  Benieuwd naar onze vindingen? De mooiste wijnhuizen hebben we op een rij gezet.

Jesi

-          Tenuta Tavignano. Tenuta Tavignano wordt door de Gambero Rosso alom geprijsd. Vooral om hun Verdicchio ‘Misco’, die een voor Jesi bijzondere mineraliteit heeft. Tavignano maakt fijnbesnaarde wijnen, waarbij de nadruk ligt op de eigenschappen van het druivenras zelf. Niet alleen Verdicchio overigens… Er wordt ook prachtige Pecorino, Passerina, Lacrima en Rosso Piceno gemaakt. Tip: de rode ‘Libenter’ is zéér de moeite waard!

-          Pontemagno. Een ‘grootmacht’ uit de regio. Heeft een enorm assortiment waarin bijna alle smaken en soorten voorkomen die de Marche kent. Nee, het is geen ‘schattig’ wijnhuis waar de boer je welkom heet, maar er worden bijzonder goede wijnen gemaakt voor een zeer redelijke prijs. Voor de liefhebbers van flink hout gerijpte riserva: probeer de Ori di Verdicchio eens; een zeer rijpe, krachtige en bijna voor Verdicchio atypische witte wijn.


-          Finocchi.  Een bijzonder hartelijke wijnboer die al generaties lang Verdicchio verbouwt. Is zeer bedrijvig met de verschillende subgebieden in de regio, en maakt dan ook verschillende ‘cru’s’ van zijn Verdicchio, waarin je erg goed het verschil proeft tussen de microklimatologische omstandigheden waarin de druiven verbouwd worden. Zoek je een adres waar je hartelijk ontvangen wordt zonder toeters en bellen? Dan ben je hier aan het juiste adres!Matelica

-          Collestefano. Een kleine wijnboer die je hartelijk welkom heet. Zijn Verdicchio is waarschijnlijk het toonbeeld van de regio: er wordt één Verdicchio gemaakt, die zuiver, mineralig en heel fijn is. Naast de ‘gewone’ Verdicchio experimenteert Collestefano ook met een Methodo Classico van de Verdicchiodruif. De natuurlijk vergiste mousserende wijn die hieruit voortkomt, is heel indrukwekkend en iets om in de gaten te houden de aankomende jaren..!

-          Belisario. De ‘grossier’ van de Matelica-regio. Maakt een groot aantal wijnen, rood, wit en mousserend; eigenlijk alle soorten en smaken die in en rond Matelica gewoon zijn. Van zeer vriendelijk geprijsde, zachte Verdicchio tot een Verdicchio Riserva ‘Cambrugiano’ die zo gewelddadig is, dat hij uit je glas springt. Leuk detail is dat Belisaro veel samenwerkt met kleine boeren die zelf wel druiven verbouwen en graag onder hun eigen label willen bottelen, maar niet over de middelen beschikken om alle apparatuur aan te schaffen die voor het productieproces nodig is. Belisario helpt op die manier tal van kleine producenten om toch hun eigen wijn op de markt te brengen!

-          Muròla. Misschien wel de mooiste vondst van onze vakantie! Een wijnhuis wat écht aan de weg aan het timmeren is. Werkt bijna alleen met lokale druivenrassen en weet daar het beste uit te halen. Het proeflokaal van Muròla is overigens ook een bezienswaardigheid op zich: een glazen ruimte die uitkijkt op de wijnkelders van Muròla. Maakt kwalitatief uitzonderlijk goede wijnen, waarbij niet alleen de nadrukt ligt op de witte wijnen (wat vaak in de Marche wel het geval is) maar ook uitblinkt in prachtige spumante’s en indrukwekkende rode wijnen. Tip: probeer de Teodoro eens, deze lang gerijpte Montepulciano doet je afvragen waarom de Marche zo populair is om zijn witte wijnen!En als je dan even helemaal iets anders zoekt…

-          Terra di Serrapetrone. Tijdens een flinke omweg kwamen wij ook uit bij Terra di Serrapetrone, die op geheel eigen wijze te werk gaat. In tegenstelling tot de rest van de regio werkt dit wijnhuis alleen met de Vernaccia Nero, een blauwe druif die van oorsprong in dit kleine subgebied voorkomt. In plaats van zachte, fruitige rode wijn, wordt hier juist intense, geconcentreerde en erg ‘diepe’ rode wijn van gemaakt. Door laat te oogsten, de druiven in te laten drogen en lang op hout te laten rijpen, wordt er een wijn gemaakt die een knipoog geeft aan de Amarone della Valpolicella. Absoluut de moeite waard om te bezoeken!

Mocht je nu zelf nog naar de Marche willen trekken om al het moois van haar wijnbouw te ontdekken... Laat het ons weten! Wij delen maar la te graag de mooie adressen met je die wij gevonden hebben.


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen

Gratis verzending in Nederland

voor orders vanaf €50,00

Gratis retour

binnen 14 dagen

De mooiste wijnproeverijen

neem contact met ons op voor meer info