Welkom bij Into Italia! Heb je hulp nodig met het maken van de juiste keuze? Bel, mail of app ons en wij helpen je!
Levertijd 3-4 werkdagen
Gratis verzending in Nederland vanaf €50,00
Klanten beoordelen ons met een 9,7

De Giro van Puglia

  • Geplaatst op
  • Door Frank Geerts
  • 0
De Giro van Puglia

Into Italia heeft zijn eigen wielrennen… Wijn. Voor ons net zoveel passie, beleving en toewijding. Alleen wat minder scherpe bochten. En met een wat lekkerdere nasmaak, gelukkig zonder spierpijn of schaafwonden.

Onze ‘Giro’ dit jaar, ging naar Puglia. Een provincie in ‘de hak van de Italiaanse laars’, helemaal in het Zuiden dus, grenzend aan Molise, Campania en Basilicata.
 

Maar goed, die aardrijkskundeles daargelaten, een waanzinnige, nog wat ongerepte regio in het ‘onontgonnen Zuiden’. Een regio die in opkomst is, vooral wat wijn betreft. Waar ze de inheemse druiven van de regio zelf weer aan het herontdekken zijn, en de wijnregels opnieuw aan het schrijven zijn. Een prachtig gebied, ook op culinair gebied, waar je elke dag kraakvers uit de Adriatische Zee eet en waar ze –maar waar in Italië niet- écht gastvrij zijn.

Wij hadden onze zinnen gezet op twee ‘wijncentra’ van Puglia; Salento enerzijds, Castel del Monte anderzijds. Twee prachtige subregio’s die beide hun eigen tradities, kwaliteiten en specialiteiten hebben.

Salento wijn

Salento is de regio in het uiteinde van de hak, waar wijntechnisch het meest gebeurt in de driehoek van Brindisi, Lecce en Taranto, waar velen de typische wijndorpen als Manduria en Salice Salentino van kennen. Hier wordt veel gewerkt met de Primitivo- en Negroamarodruif. Omdat Puglia een zuidelijke, dus zonnige, regio is, kan dit bijzonder rijke en smaakvolle wijnen opleveren. Beide druivenrassen zorgen niet per se voor een overdaad aan tannines, dus voor de liefhebber van ‘volle’ maar niet ‘moeilijke’ rode wijnen, is dit de perfecte regio. Er wordt ook veel geëxperimenteerd met zowel ‘allochtone’ als ‘autochtone’ witte druivenrassen, wat soms tot erg interessante wijnen kan leiden. Leuk weetje: onze leverancier 'Terre di Valgrande' heeft haar Primitivostokken ook in Salento staan.


Castel del Monte

Ook bezochten we ‘Castel del Monte’, een wat kleinere regio die sterk in opkomst is en wat Noordelijker ligt, rondom het stadje Andria. Deze regio is vernoemd naar het prachtige, achthoekige kasteel ‘Castel del Monte’, een van de meest typische en indrukwekkende kastelen van Italië. Wij hebben ondervonden dat dit toch wel één van de meest interessante en opkomende wijnregio’s van Italië is. Er wordt hier op een ongekend niveau en in een rap tempo gewerkt aan het neerzetten van een nieuw fenomeen in de Italiaanse wijnmakerij. Wij waren in het bijzonder onder de indruk van de Nero di Troia druiven, waar prachtige wijnen van gemaakt worden. Deze Nero di Troia is een voor Puglia inheems druivenras, welke weinig internationale bekendheid geniet, maar uitstekend past in het Zuid-Italiaanse klimaat.


Gevestigde wijnorde in Italië

De wijnen krijgen, natuurlijk geheel afhankelijk van de kundigheid van de wijnmaker, een bijzonder karakter en een complexiteit die ze doet concurreren met de ‘gevestigde wijnorde’ in Italië. Een druivenras om goed te onthouden! Ook worden indrukwekkende resultaten geboekt met de Aglianicodruif, die onder meer bekend is vanuit Basilicata, maar vooral vanuit Campania, waar deze ook de basis vormt voor de vermaarde Taurasiwijnen. Alsof het nog niet op kon, bleek ook dat hier met onder meer Greco- en Fianodruiven zéér indrukwekkende witte wijnen gemaakt worden...

Je leest het, wij waren onder de indruk! Wordt vervolgd!


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen

Gratis verzending in Nederland

voor orders vanaf €50,00

Gratis retour

binnen 14 dagen

De mooiste wijnproeverijen

neem contact met ons op voor meer info