Welkom bij Into Italia! Heb je hulp nodig met het maken van de juiste keuze? Bel, mail of app ons en wij helpen je!
Levertijd 3-4 werkdagen
Gratis verzending in Nederland vanaf €50,00
Klanten beoordelen ons met een 9,7

De drie pro's en con's van Champagne: wij zochten het uit

  • Geplaatst op
  • Door Frank Geerts
  • 0
De drie pro's en con's van Champagne: wij zochten het uit

Als je onze blog een beetje gevolgd hebt, weet je dat we onlangs op bezoek waren in de Champagne om eens poolshoogte te nemen van dit 'fenomeen', en dan in het bijzonder hoe deze zich verhoudt tot haar Italiaanse evenknie, de Franciacorta. We zijn van Reims gezigzagd naar de 'Avenue de Champagne' in Epernay, en daarbij hebben we geprobeerd een divers scala aan Champagneproducenten te bezoeken; van een Miljoenenproducent tot een boer die vanuit zijn keukenraam al zijn wijnranken kan overzien, en alles daar tussenin.

Welke conclusies kunnen we nu trekken? Wij hebben voor jou de drie 'pro's en con's' van dit Noord-Franse exportfenomeen op een rijtje gezet.

Pro 1: Traditie maakt cultuur

Champagne bestaat al honderden jaren. En de regio Champagne wordt er al lang door gedomineerd. Door de tijd en de toegenomen populariteit van Champagne is er in de Champagne dus ook een echte 'Champagnecultuur' ontstaan (dat klinkt een beetje dubbel op zichzelf...). De regio 'ademt Champagne', is prachtig om te zien en tegelijkertijd indrukwekkend. Het is groots, gedecideerd en als je er een paar dagen tussenuit wil, een bijzonder mooie (en voor de Lage Landen nog enigszins berijdbare) regio om te bezoeken.

 

Pro 2: Het 'echte Champagne' bestaat nog steeds

Als je de Champagne bezoekt voor mooie wijn, kom je er al snel genoeg achter dat bijna alle 'Grote Champagne' (Moët et Chandon, Pommery, Veuve Clicquot, Mumm, Bollinger, Taittinger, enzovoorts) een beetje teleurstellend is. Verschrikkelijk duur, en eigenlijk niet zo bijzonder. Je vraagt je een beetje af hoe het kan. Als je dan wat dieper in de regio gaat zoeken, kom je bij de 'echte producenten', de wat kleinere boeren, die minder met 'branding' bezig zijn, maar juist met het maken wat de Champagne ooit zo groot gemaakt heeft. Échte Champagne. Als je bij de juiste boer terecht komt, maakt deze een Champagne die volstrekt superieur is aan zijn beroemde evenknie, en vaak minder dan de helft kost. Het grappige is, dat deze boeren meestal ook niet bezig zijn met het vroeger (waar grote producenten het vaak hebben over de fantastische historie van deze streek) maar met het nu: hoe ze hun Champagne nog beter willen maken, en wat ze er aan doen om het maximale uit de druif te halen. In plaats van een zo kort mogelijke 'time to market', proberen deze boeren juist hun flessen een zo lang mogelijke tweede vergisting op de fles te laten ondergaan, teneinde de Champagne een superieure smaak te geven. Kom je bij de juiste producent, dan begin je ineens te begrijpen waarom men ooit met zulke lof over dit kleine streekje in Noord-Frankrijk is gaan spreken.

 

Pro 3: Als je van 'money and fame' houdt, is Champagne jouw ding

Als je vatbaar bent voor faam en exclusiviteit, of je bent een succesvolle rapper, dan ben je in de Champagne ook helemaal op je plaats. Het voordeel is, dat je dan ook helemaal niet veel moeite hoeft te doen om diep in de streek te trekken. De manier waarop de grote merken zichzelf profileren, wat zich het best uit als je over de 'Avenue de Champagne' rijdt, is natuurlijk wel indrukwekkend. Het is kapitalisme pur sang, en natuurlijk ook wel leuk om te zien. En als jij graag 250 euro uitgeeft aan een blinkende fles die je samen met je vrienden op wil drinken zodat je kunt laten zien hoe het met jouw welvaart staat, dan is Champagne 'echt wel je ding'.

 

Con 1: De grote jongens verpesten het voor de kleine briljanten

Onze afdronk van een weekend Champagne was eigenlijk dat het toch wel een beetje jammer is. Jammer, dat als je Champagne noemt, de gemiddelde Nederlander meteen aan Moët of Veuve Clicquot moet denken. Want het is zoveel meer. De Champagne telt maar liefst 4500 zelfstandig producerende wijnboeren, maar wij Nederlanders kennen meestal alleen dat handjevol grote namen, die we bij de Gall en Gall in de schappen zien staan en waarvoor je 40 tot 60 euro per fles betaalt. Wat zou het toch tof zijn als we allemaal die grote namen eens links zouden laten liggen en de wijnhandel zouden dwingen om met 'echte Champagne' te komen. Dat zou het leven voor ons allemaal leuker maken!

 

Con 2: De gemiddelde West-Europese portemonnee schiet simpelweg tekort

Hoe je het ook wendt of keert, de Champagne is verschrikkelijk duur. De grote Champagnes zijn simpelweg onbetaalbaar, nog even los van wat je voor je geld krijgt. Veel kleinere producenten zijn echter ook stevig aan de prijs. Schrik niet als je bij een boer 'gewoon' 20 tot 30 euro voor een fles instap-Champagne betaalt. Natuurlijk, er zijn ook Champagneboeren waar het voor iets minder kan, maar 15 euro per fles is toch wel echt de ondergrens voor een Champagneboer die zijn eigen druiven verbouwt en zelf de flessen bottelt. Je kunt twisten over wat 'betaalbaar' is, maar voor de gemiddelde Nederlander is Champagne gewoon heel duur. Ook als je het bij de boer haalt.

 

Con 3: Gemiddeld genomen ben je elders beter uit

Wij hebben een heerlijk weekend gehad. We hebben teleurstellende Champagne gedronken, maar ook erg mooie Champagne, die relatief gezien zelfs goed geprijsd was. Voor ons was Guy Charbaut, gevestigd in Mareuil-sur-Aÿ, de absolute winnaar. Spannende wijn, kenmerkend gemaakt, en voor de Champagne relatief goedkoop voor wat je krijgt. Toch is het zo, dat wanneer je online gaat zoeken (deze Champagne wordt niet in Nederland verkocht, wel in België overigens) naar de wijnen die wij erg goed en redelijk betaalbaar achtten aan het huis (bijvoorbeeld de Blanc de Blancs of de Cuvëe de Réserve) je toch nog gewoon uitkomt op ongeveer 30 euro per fles. En dan wordt het dus alleen nog maar duurder. De lering die wij getrokken hebben: er zijn veel goede alternatieven, die aanzienlijk goedkoper zijn. Zo worden er hedendaags erg mooie Cava's gemaakt volgens de Méthode Traditionelle, en natuurlijk zijn wij groot voorstander van de Franciacorta, voor ons de betere versie van de Champagne. Want als je daarop inzoomt, koop je voor 30 euro niet de instapwijn, maar de absolute topwijn in de reeks. En heb je voor 20 euro gewoon een bijzonder spannende wijn die lang vergist is op de fles en veel mooier is dan het gros van de Champagnes.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen

Gratis verzending in Nederland

voor orders vanaf €50,00

Gratis retour

binnen 14 dagen

De mooiste wijnproeverijen

neem contact met ons op voor meer info