Welkom bij Into Italia! Heb je hulp nodig met het maken van de juiste keuze? Bel, mail of app ons en wij helpen je!
Levertijd 3-4 werkdagen
Gratis verzending in Nederland vanaf €50,00
Klanten beoordelen ons met een 9,7

Champagne is zó 2013...

Champagne is zó 2013...

Champagne is nog steeds in trek! In de zomer, op het terras, op verjaardagen of tijdens de feestdagen. Maar waarom eigenlijk?

Omdat ze lekker zijn? Of omdat ze feestelijk zijn? Ik denk vooral het tweede…
 

En dat is jammer. Want daardoor wordt vaak naar de verkeerde fles gegrepen. Laat me het een klein beetje toelichten. Als het aan mij ligt, heb je in principe drie categorieën bubbels. Twee die bepaald niet de moeite waard zijn, maar ook één heel interessante.
 

De eerste is de meest bekende: het gros van de Champagne. En dan bedoel ik niet de mooie flessen Champagne, die de moeite waard zijn en nog enigszins schappelijk geprijsd zijn, nee, dan heb ik het over het overgrote deel van de Champagne wat bij geboorte meteen een duidelijk levensmotto krijgt: Export. Mega-overgemarketeerde flessen waarbij je betaalt voor de commerciële machine achter de fles, in plaats van de inhoud van de fles zelf. Petje af voor de organisatie daar in Noord-Frankrijk, maar een doodzonde van je zuurverdiende geld.
 

Dan heb je de tweede categorie, waar Nederland zich en masse aan heeft vergrepen: ‘de proseccootjes en cavaatjes’. Eigenlijk in de meeste (lees: bijna alle) gevallen een massaproductiewijn waar wat bubbels in worden gespoten. Niet duur natuurlijk, maar eigenlijk ook gewoon niet lekker. Zonde om je glas mee te vullen!
 

Maar gelukkig is er ook nog een derde categorie. En tja, hoe noem je die. Daarin vind je de bubbels die met toewijding en aandacht gemaakt zijn, maar niet de hoofdprijs kosten. Niet alleen zuur en fors mousserend, maar een ‘echte wijn’, waarin de bubbels een complement zijn op de wijn en niet er niet alleen voor het oog op staan. De Champagnes die minder bekendheid genieten, maar van een buitencategorie zijn. De ‘echte’ Prosecco, die een tweede gisting (weliswaar op tank) heeft gehad, en veel wijn voor weinig geld biedt. En natuurlijk, je komt er niet omheen: de Franciacorta. Eigenlijk snap ik nog niet zo goed dat het Champagne nog niet volledig van de kaart heeft geveegd. Maar dat heeft misschien ook tijd nodig. Ik hoop in ieder geval dat Franciacorta in haar huidige vorm blijft voortbestaan: waanzinnige mousserende wijn (eindelijk is het ‘echt’ wijn, en speelt niet langer de bubbel de hoofdrol, maar is de bubbel een aanvulling op de wijn geworden!), gemaakt volgens nog strengere eisen dan in de Champagne, maar dan voor een fractie van de prijs. Zoals het hoort te zijn.
 

Ik hoop dat de producenten in Franciacorta, vooral de kleinere, ondanks de toenemende interesse vasthouden aan wat ze nu bieden. Een waanzinnig glas bubbels voor een hele goede prijs. Want voor nu, sla ik nog wat kistjes in!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen

Gratis verzending in Nederland

voor orders vanaf €50,00

Gratis retour

binnen 14 dagen

De mooiste wijnproeverijen

neem contact met ons op voor meer info